Değerli meslektaşlar merhaba, Son yıllarda Apple’ın yeni nesil (M serisi) cihazlarının pil ömrü, ısınmaması ve hızı sebebiyle birçok hukuk bürosu Windows cihazları bırakıp Macbook ekosistemine geçiş yapıyor. Ancak avukatların Mac kullanırken en çok zorlandığı teknik konular bulunuyor. Yeni geçiş yapacak meslektaşlar için durumu özetlemek istedim:
1. E-İmza ve UYAP Doküman Editörü Kurulumu: Mac cihazlarda e-imza kurmak eskiden bir kabustu ancak güncel MacOS sürücüleriyle (Akis vb.) bu sorun büyük oranda aşıldı. Java’nın ARM tabanlı güncel sürümünü kurduğunuzda UYAP Doküman Editörü de Mac üzerinde sorunsuz çalışmaktadır.
2. Dava Takip Programları (Asıl Kriz): Hukuk bürolarının yıllardır kullandığı klasik masaüstü dava takip programlarının %90’ı maalesef hala sadece Windows (.exe) tabanlıdır. Bu programları Mac’te açmak için araya “Parallels Desktop” veya “VMware” gibi sanal işletim sistemleri kurmanız gerekir. Bu da cihazın hem RAM’ini sömürür, hem çok pahalıdır hem de pratikliği yok eder.
Çözüm olarak Mac ekosistemine geçen büroların artık “masaüstü” programları bırakıp, Safari üzerinden cihaz bağımsız çalışan Bulut (SaaS) sistemlere geçmesi zorunlu hale gelmiştir. Konuyla ilgili tecrübesi olan veya Mac’te farklı pratik çözümler kullanan meslektaşların yorumlarını bekliyorum.